ЛЮБОПИТНОТО

Apple на Оскарите: 13 номинации, 2 исторически епопеи, 700 милиона долара и много въпроси

2.5kviews

На 10 март технологичният гигант Apple има шанс да спечели 13 Оскар-а с две исторически епопеи – “Убийците на цветната луна” (10 номинации) и “Наполеон” (3 номинации). Това прави Apple втората компания по брой номинации сред големите студиа и стрийминг платформите, след Netflix с 18 и наравно с Universal и Searchlight.

Но на каква цена?

“Убийците” на Мартин Скорсезе е струвал 215 милиона долара, включително 40 милиона долара разходи, свързани с COVID-19. Apple е похарчила общо 700 милиона долара за създаването и маркетинга на “Убийците”, “Наполеон” и “Арджайл”. Трите филма са спечелили 466 милиона долара в световен бокс офис, като “Наполеон” е начело със 221 милиона долара.

Apple не се оплаква

Според източник от студиото “Убийците” и “Наполеон” са печеливши, благодарение на допълнителни приходни потоци. И двата филма са се нареждали сред 10-те най-високо касови филма за изминалата година в магазина за приложения на Apple. “Убийците” е най-гледаният филм в Apple TV+ през първите 45 дни от излъчването си.

За разлика от Netflix, Apple вижда стойност в театралното пускане на филмите

“Убийците” и “Наполеон” са имали 58% пикова обществена осведоменост в САЩ, докато “Арджайл” има 45%. Ръководството на компанията смята, че превръщането на Apple TV+ в ексклузивен дом за високопопулярни театрални филми носи допълнителна стойност за абонатите.

Но “Убийците” и “Наполеон” не са повлияли на сектора

“Арджайл” е пълен провал. Никое студио не е по-добре подготвено да поеме колосалните бюджети от Apple. Но дори Уолстрийт се чуди дали годишният милиард долара бюджет на студиото за филми не би бил по-добре използван за увеличаване на продукцията.

Apple все още е в начален етап

Но само четири години след старта си в Холивуд, технологичният гигант е достигнал върха на наградите, печелейки Оскар за най-добър филм с “CODA” и 46 награди Еми.

Въпроси за бъдещето

  • Как Apple ще балансира между високобюджетни епопеи и по-скромни продукции?
  • Колко е важно за компанията театралното разпространение?
  • Как Apple ще се справи с конкуренцията на Netflix и други стрийминг платформи?

Времето ще покаже как Apple ще продължи да пише историята си в Холивуд.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0