МАРШРУТИ

Албания е лидер по ръст на пътникопотока през 2023 г.

Пътникопотокът в Албания се е увеличил с впечатляващите 227,9% от предпандемичната 2019 г. до февруари 2023 г., според доклад на Международния съвет на летищата (ACI). Тази цифра позиционира страната на първо място по ръст на пътници в Европа за периода.

Албания: Отворена, цъфтяща и готова да посрещне света

Албанският премиер Еди Рама приветства това развитие като „много добра новина за икономиката и туризма на страната“. „Изкачваме се все по-нависоко“, каза той. „Горди сме да споделим, че Албания е на първо място и по ръст на пътникопотока през февруари (2023 г.) в сравнение с 2019 г. Красивата ни страна е отворена, цъфтяща и готова да посрещне света“, написа Рама в Twitter.

Възстановяване на европейския авиационен сектор

Докладът на ACI показва, че пътническият трафик в Европа през 2023 г. е достигнал 95% от нивата от преди пандемията COVID-19. Европейските летища са посрещнали 2,3 милиарда пътници през изминалата година, което е свидетелство за динамичния авиационен пазар, преструктуриран от редица фактори, включително структурни промени и геополитическо напрежение.

Успехът на Албания е пример за устойчивост и възможности

Въпреки глобалните предизвикателства, ръстът на пътникопотока в Албания подчертава устойчивостта и потенциала на страната като туристическа дестинация. Отворената политика, красивата природа и гостоприемството на Албания я правят все по-привлекателна за посетители от цял свят.

Сподели: