МАРШРУТИ

4-дневната работна седмица: кои държави я прилагат?

1.4kviews

Все повече държави по света се замислят за преход към 4-дневна работна седмица. Тази идея набира популярност, тъй като се смята, че може да донесе множество ползи както за служителите, така и за работодателите.

Къде вече е въведена 4-дневна работна седмица?

  • Исландия: През 2015 г. Исландия започна експеримент с 4-дневна работна седмица за държавни служители. Резултатите са впечатляващи – служителите са по-щастливи, по-продуктивни и по-здрави.
  • Нова Зеландия: Няколко компании в Нова Зеландия, включително Unilever и Perpetual Guardian, преминаха към 4-дневна работна седмица. Отзивите са положителни – служителите се чувстват по-отпочинали и мотивирани, а компаниите не са забелязали спад в производителността.
  • Япония: Японското правителство насърчава компаниите да преминат към 4-дневна работна седмица, за да се подобри балансът между работа и личен живот.
  • Испания: Испанското правителство планира да тества 4-дневна работна седмица за 3000 служители.
  • Белгия: Белгия е първата страна в ЕС, която въведе 4-дневна работна седмица. Законът, приет през 2022 г., позволява на служителите да работят 4 дни в седмицата, вместо 5, при запазване на заплатата.

Какви са ползите от 4-дневната работна седмица?

  • По-добър баланс между работа и личен живот: 4-дневната работна седмица може да помогне на служителите да прекарват повече време със семейството и приятелите си, да се занимават с хобита и да се грижат за себе си.
  • Повишена производителност: Някои проучвания показват, че 4-дневната работна седмица може да доведе до повишаване на производителността, тъй като служителите са по-отпочинали и мотивирани.
  • Намален стрес: 4-дневната работна седмица може да помогне за намаляване на стреса на работното място, което може да доведе до по-добро психично и физическо здраве на служителите.
  • Намалена безработица: Някои експерти смятат, че 4-дневната работна седмица може да доведе до създаване на нови работни места, тъй като компаниите ще се нуждаят от повече служители, за да покрият същия обем работа.

Разбира се, 4-дневната работна седмица не е без своите предизвикателства. Някои компании може да се притесняват от спада в производителността, а други може да не са в състояние да си позволят да платят на служителите си за 4 дни работа, когато те работят само 3.

Въпреки това, 4-дневната работна седмица е идея, която си струва да се разгледа. Тя може да донесе множество ползи както за служителите, така и за работодателите.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0