РЕГИОНИТЕ

Увеличават се киберпрестъпленията в България

10.4kviews

Увеличават се киберпрестъпленията в България, заявиха на международен форум представители на МВР. Шефът на дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП Владимир Димитров поясни, че най-често става въпрос за фишинг атаки с фалшиви айбанове, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, а също и измами чрез сайтове за покупка на автомобили.

Димитров посочи, че последната хакерска атака, при която бяха откраднати 12 млн. лева от българска фирма, е извършена от нигерийски престъпни групи.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов подчерта, че компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на подобна схема.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритети на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. Той бе категоричен, че без координирано международни сътрудничество няма как адекватно да се отговори на киберзаплахите.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0