РЕГИОНИТЕ

Смяна на часовото време

Тази есен, на 29 октомври, в 04:00 часа след полунощ, ще преместим стрелките на часовниците с един час назад. Това е началото на зимното часово време, което е общоприетото астрономическо време в България.

Идеята за смяна на времето е да се увеличи дневната светлина през светлата част на деня, като се премести стрелката на часовника напред през пролетта и назад през есента. Това се прави в над 100 страни по света, включително в България.

Смяната на времето е предложена за първи път от Бенджамин Франклин през 1784 г. Той предполага, че ако хората стават и си лягат по-рано, ще се използват по-малко свещи и ще се пести енергия.

Идеята е приложена за първи път от Германия по време на Първата световна война, за да се спести енергия за военните усилия. Великобритания и САЩ следват примера, а след Втората световна война смяна на времето става широко разпространена практика.

Има няколко аргумента в полза на смяната на времето:

  • По-дълги светли часове през деня: Смяната на времето води до по-дълги светли часове през деня, което може да бъде полезно за хора, които обичат да спортуват или да прекарват време на открито.
  • По-малко енергия: Смяната на времето може да доведе до намаляване на потреблението на енергия, тъй като хората използват по-малко изкуствено осветление през нощта.
  • По-малко пътни произшествия: Някои проучвания показват, че смяната на времето може да доведе до намаляване на броя на пътните произшествия, тъй като хората са по-будни и бдителни през светлата част на деня.

Има обаче и няколко аргумента срещу смяната на времето:

  • Здравословни проблеми: Някои хора твърдят, че смяната на времето може да доведе до здравословни проблеми, като безсъние, умора и депресия.
  • Безпокойство: Смяната на времето може да причини безпокойство и стрес, тъй като хората трябва да се адаптират към новия график.
  • Неудобство: Смяната на времето може да бъде неудобна за хора, които пътуват или имат работа с хора от други часови зони.

В България смяната на времето се извършва в последната неделя на март и в последната неделя на октомври. През пролетта стрелките на часовника се преместват с един час напред, а през есента – с един час назад.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0