ЛЮБОПИТНОТО

Пеницилинът: Как един мухъл спаси милиони животи

10kviews

Първият пеницилин в света е произведен в лабораторията на Александър Флеминг в Университетския колеж в Лондон, Англия.

Флеминг открива пеницилина през 1928 г., когато наблюдава, че плесента от вида Penicillium notatum инхибира растежа на бактериите в култура. Той изолира активното вещество от плесента и го нарича пеницилин.

През 1940 г. сър Ернст Чейн и сър Хауард Флори от Оксфордския университет успяват да изолират и произведат пеницилин в промишлен мащаб. Те основават компанията “Pfizer”, която започва да произвежда пеницилин в САЩ през 1942 г.

Пеницилинът е първият ефективен антибиотик, използван за лечение на инфекции. Той е революционен пробив в медицината и спасява милиони животи.

Ето по-подробна информация за производството на първия пеницилин:

  • През 1928 г. Александър Флеминг открива пеницилина в лабораторна култура на стафилококи. Той забелязва, че плесента от вида Penicillium notatum инхибира растежа на бактериите.
  • През 1939 г. сър Ернст Чейн и сър Хауърд Флори от Оксфордския университет изолират и произвеждат пеницилин в лабораторен мащаб.
  • През 1940 г. Чейн и Флори основават компанията “Pfizer”, която започва да произвежда пеницилин в промишлен мащаб в САЩ.
  • През 1942 г. пеницилинът е одобрен за употреба в САЩ и започва да се използва за лечение на инфекции.

Пеницилинът е бил произвеждан в различни части на света, включително в САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия. Днес пеницилинът се произвежда в много страни по света.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0