МАРШРУТИ

Мощно земетресение в Мароко уби 632 души, над 300 ранени

Мощно земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер удари Мароко в петък вечерта, убивайки най-малко 632 души и ранявайки 329 други, съобщи вътрешното министерство. От ранените 51 са в критично състояние.

По-рано се съобщаваше за 296 загинали жители.

Съпричастието си към Мароко изразиха испанският премиер Педро Санчес, руският и френския президент Владимир Путин и Еманюел Макрон, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Африканският съюз и много други.

Министерството на вътрешните работи заяви, че властите са “мобилизирали всички необходими ресурси, за да се намесят и да помогнат на засегнатите райони”. Съобщава се, че в болниците в Маракеш е имало “огромен наплив” от ранени хора.

Регионалният център за кръвопреливане в Маракеш е призовал жителите да дарят кръв за пострадалите.

Земетресението удари на 71 км югозападно от туристическия център Маракеш на дълбочина 18,5 км в 23:11 ч. (местно време). Усетено е и в крайбрежните градове Рабат, Казабланка и Есауира.

Мароканските медии съобщиха, че това е най-мощното земетресение в страната през последните години.

Според американската правителствена агенция Геоложката служба на САЩ (USGS) предишни събития с това ниво на тревога са изисквали реакция на регионално или национално ниво. От USGS заявиха, че “населението в този регион живее в структури, които са силно уязвими от земетресенията”.

Земетресението беше усетено и в съседен Алжир, където алжирската гражданска защита заяви, че то не е причинило щети или жертви.

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко.

През 1980 г. земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер в съседен Алжир беше едно от най-силните и разрушителни земетресения в най-новата история. Тогава загинаха 2 500 души и поне 300 000 останаха без дом.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0