РЕГИОНИТЕ

Митничари ще задържат пари на хора с дългове към хазната

6.7kviews

Митничарите ще могат да задържат пари на хора, които преминават границата и ще пътуват към страни извън ЕС и носят със себе си суми в брой над 30 хил. лв., ако имат задължения към хазната за над 5000 лв. Това предвиждат промени във Валутния закон, които бюджетната комисия прие на първо четене почти без дебати.

Поправките в закона са част от пакета законодателни промени, които трябва да бъдат приети, за да получим втория транш по Плана за възстановяване до края на годината.

Затова председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обяви, че промяната влиза в зала още утре.

В момента, ако някой пробва да изнесе за страна извън ЕС над 30 хил. лв. и има задължения над 5000 лв. към бюджета, митничарите единствено могат да не му позволяват да изнесе парите. Новото предложение, което се очаква да бъде гласувано в пленарна зала, предвижда парите да бъдат задържани до 30 дни и да бъде уведомена НАП. Така приходната агенция има възможност да поиска запор над тях, за да може с част от средствата, или с всичките, да се покрият дълговете на собственика им към държавата.

Оставя се задължението всеки, който пренася през границата, независимо от това за къде пътува, над 10 хил. евро или равностойността им в друга валута, да ги декларира на митницата. Ако го стори, пренасяните пари вече ще бъдат конфискувани само, ако не може да бъде доказан техният законен произход. Ако притежателят им може да докаже кой е техният източник, ще му бъде наложена само парична глоба.

При съмнения за собствеността, произхода и предназначението на пренасяни през границата пари, дори те да са под 10 хил. евро, митничарите ще имат право да събират информация за това кой пренася пари, чия собственост са, за кого са предназначени.

Друга промяна предвижда на границата вече да не се декларират скъпоценни камъни. Облекчението обаче не важи за златни монети, кюлчета или буци злато, както и чекове или предплатени карти. За тях ще бъдат прилагани същите правила, както за пренасяне на пари в брой.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0