ЛЮБОПИТНОТО

Каква информация носят етикетите на гумите за колите?

7.3kviews

Етикетите на гумите за коли предоставят важна информация за безопасността и производителността на гумите. Те са задължителни за всички гуми, продавани в Европейския съюз от 1 май 2021 г.

Етикетът съдържа следните четири основни категории информация:

  • Енергийна ефективност: Това е класификация на гумите по ефективност на разхода на гориво и емисии на CO2. Класовете са от A (най-ефективни) до E (най-малко ефективни).
  • Сцепление на мокра настилка: Това е оценка на способността на гумите да спрат върху мокра настилка. Класовете са от A (най-добро сцепление) до E (най-лошо сцепление).
  • Шум: Това е оценка на нивото на шума, излъчван от гумите. Класовете са от A (най-нисък шум) до E (най-висок шум).
  • Идентификация на типа гума: Тази информация включва размера на гумата, скоростния индекс и товарния индекс.

Ето по-подробно описание на всяка категория информация:

  • Енергийна ефективност: Този рейтинг се основава на тестове, които измерват разхода на гориво и емисиите на CO2 на гумите. Гумите с по-висок рейтинг са по-ефективни и могат да помогнат за намаляване на разходите за гориво и емисиите на CO2.
  • Сцепление на мокра настилка: Този рейтинг се основава на тестове, които измерват способността на гумите да спрат върху мокра настилка. Гумите с по-висок рейтинг предлагат по-добро сцепление и могат да помогнат за намаляване на риска от аквапланинг.
  • Шум: Този рейтинг се основава на измервания на нивото на шума, излъчван от гумите. Гумите с по-нисък рейтинг са по-тихи и могат да помогнат за намаляване на шума от пътя.
  • Идентификация на типа гума: Тази информация е важна, за да се гарантира, че гумите са подходящи за превозното средство. Тя включва размера на гумата, скоростния индекс и товарния индекс.

Размер на гумата: Размерът на гумата е обозначен с три числа, разделени с тирета. Първото число е ширината на гумата в милиметри. Второто число е височината на профила на гумата в проценти от ширината. Третото число е диаметърът на джантата в инчове.

Скоростният индекс: Скоростният индекс е обозначение, което показва максималната скорост, при която гумата може да се използва безопасно. Индексите са от A (най-висока скорост) до Z (най-ниска скорост).

Товарен индекс: Товарният индекс е обозначение, което показва максималното тегло, което гумата може да носи при натоварване. Индексите са от 0 (най-малко тегло) до 270 (най-голямо тегло).

За да изберете правилните гуми за автомобила си, е важно да прочетете внимателно етикетите. Това ще ви помогне да намерите гуми, които са безопасни, ефективни и отговарят на вашите нужди.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
1
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0