МАРШРУТИ

Историята на германския бретцел

9.4kviews

Бретцелът е вид хляб с форма на брънч, който е популярен в Германия и други части на Европа. Той е направен от тесто, което се приготвя от брашно, вода, мая и сол. Тестото се оформя на дълга пръчка, която след това се навива на брънч. Брецелите се пекат във фурна, докато станат златисти и хрупкави.

Произход

Историята на бретцела датира от Средновековието. Първите сведения за него се появяват в Германия през 11 век. Брецелите първоначално са били приготвяни от бедни хора, които използвали остатъчно тесто от други хлебни продукти.

Име

Името “брецел” произлиза от немската дума “brezel”, която означава “брашно”. Брецелите често се наричат ​​”pretzel” на английски език.

Варианти

Бретцелите се предлагат в различни вариации. Някои популярни варианти включват:

  • Американски бретцел: Този вариант се приготвя с брашно от бяло пшеница и има по-светъл цвят от традиционния немски бретцел.
  • Солен бретцел: Този вариант се поръсва със сол преди печене.
  • Захарен бретцел: Този вариант се поръсва със захар преди печене.
  • Френски бретцел: Този вариант се приготвя с брашно от твърда пшеница и има по-гъста и хрупкава коричка.

Бретцели в Германия

Бретцелите са популярна закуска и мезе в Германия. Те често се сервират с масло, сирене или шоколад. Брецелите също са често срещан елемент на немската кухня. Те се използват в различни ястия, като например супи, салати и сандвичи.

Бретцели по света

Бретцелите са популярни и в други части на света, като например Австрия, Швейцария, Франция и Италия. Те са внесени в Съединените щати от немски имигранти през 19 век.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0