РЕГИОНИТЕ

БЧК провежда национално учение за реакция при земетресения

9.9kviews

Българският Червен кръст (БЧК) ще проведе национално учение за реакция при земетресения в периода от 21 до 24 септември 2023 г. в Националния логистичен учебен център на организацията в с. Лозен.

Сценарият на учението е за мащабно бедствие, предизвикано от разрушително земетресение с епицентър в близост до София.

В него ще участват над 200 доброволци и служители на БЧК, както и представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, Столична община и други държавни и местни институции.

Според сценария земетресението е с магнитуд 7,8 по Рихтер и причинява значителни щети на инфраструктурата и населението в района. Вследствие на земетресението загиват над 300 души, над 150 000 се нуждаят от помощ, а засегнатите са повече от 200 000.

Целта на учението е да се повиши капацитетът на БЧК за действия в кризисни и бедствени ситуации, както и да се отработи координация и взаимодействие между доброволните екипи на организацията и партньорите.

През юни се проведе и съвместно учение на 15 планински спасители и военнослужещи от отделение „Търсене и спасяване“ на 24-а авиобаза „Крумово“.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0