МАРШРУТИ

Великобритания: Забрана за цигари за родените след 2009 г.

Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак, която цели завинаги да забрани на родените след 2009 г. да си купуват цигари, премина първо четене в британския парламент, въпреки че няколко от неговите съпартийци гласуваха против.

Силна съпротива от консерватори

Намерението на Сунак да наложи едни от най-строгите правила в света срещу пушенето предизвика силно недоволство сред някои членове на неговата Консервативна партия, включително бившите министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които смятат, че държавата не бива да се меси в личния живот на хората.

383 гласа „за“

Въпреки това, британският парламент прие законопроекта с 383 гласа „за“ срещу 67 „против“. Това означава, че сега той отива за разглеждане на второ четене, като между двете четения в него могат да бъдат внасяни изменения.

Гласуване по съвест

При вота в пленарна зала депутатите имаха право да гласуват по съвест, без да се съобразяват с партийна дисциплина. По-рано тази година Нова Зеландия се отказа от подобен закон, след като новата коалиция, която дойде на власт там, го отмени, преди да влезе в сила.

Неприятности за Сунак

Но обстоятелството, че срещу плана на Сунак гласуваха няколко консерватори, включително министърът на бизнеса и търговията Кеми Бейдънок, беше поредната неприятна изненада за премиера, който още отпреди това беше подложен на критики в собствената си партия по редица въпроси, като се започне от климатичните промени и се стигне до отбранителната политика, отбелязва Ройтерс.

Знакова инициатива преди избори

Законопроектът е една от знаковите инициативи на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които според социологическите проучвания ще спечели опозиционната Лейбъристка партия.

Цел: „Премахване на най-голямата предотвратима заплаха за здравето“

Законът за тютюневите изделия и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предназначен да забрани на децата, родени след 2009 г., някога изобщо да могат да си купят цигари, но не и да криминализира този навик.

Сунак заяви, че с приемането му ще бъде „премахната една от най-големите напълно предотвратими заплахи за човешкото здраве“.

Сподели: