МАРШРУТИ

Канарските острови затягат правилата за краткосрочните наеми

Властите на Канарските острови предприемат решителни действия срещу нелегалните краткосрочни наеми, след като инцидент с незаконен къмпинг на покрив в Тенерифе предизвика полицейска акция и разследване.

Случаят с Мария Роса Санчес, която е отдавала под наем покрива на сградата си като къмпинг в Airbnb за 12 евро на нощ, е хвърлил светлина върху нарастващия проблем с нерегламентираните краткосрочни наеми на островите.

В отговор на това правителството на Канарските острови разработва нов закон, който ще затегне правилата и ще увеличи правоприлагането. Проектозаконът цели да адресира оплакванията на местните жители за покачващите се цени на жилищата и неравнопоставеността, с която се сблъскват хотелите, които спазват данъчни и устойчиви практики, докато платформите за краткосрочни наеми остават извън регулаторния обхват.

„Първата стъпка е да се ограничи растежът, а втората – да се изчистят съществуващите оферти“, коментира Мигел Родригес, туристически директор на Канарските острови.

Засилване на правоприлагането

Ключов елемент от новия закон е значителното увеличаване на броя на инспекторите, които ще следят за спазването на правилата. Очаква се броят им да достигне 1300 души, което ще обхване всички полицейски сили на островите.

„Ще дадем правомощия на полицията да се намесва при откриване на измамни практики в жилищата“, заяви Йесика де Леон, ръководител на Туристическата служба на Канарските острови.

Ограничения за новопостроените имоти

Новият закон ще забрани отдаването под наем на новопостроени имоти за краткосрочни периоди. Съществуващите имоти, които разполагат с разрешение, ще получат петгодишен гратисен период, за да се съобразят с новите изисквания, включително задължително получаване на разрешение от съседите.

Сподели: