ЛЮБОПИТНОТО

България ще получи около 1,43 милиарда евробанкноти и монети при приемането на еврото

Евробанкнотите и евромонетите, предназначени да заменят българските банкноти и монети с присъединяването на България към еврозоната, са оценени на около 550 млн. броя евробанкноти и 880 млн. броя евромонети. Това съобщават от БНБ в рубриката си „Присъединяване към еврозоната“ на страницата си в интернет.

За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като БНБ ще трябва да заплати разходите за транспорт. В рамките до две години БНБ ще трябва да възстанови на централните банки заетите банкноти.

Евромонетите ще бъдат произведени с българска национална страна съгласно одобрения вече дизайн. БНБ ще достави необходимите заготовки за производството им.

Изтегляне на българските банкноти и монети

БНБ информира, че съгласно публикуваната статистика по номинали на страницата им в интернет, в наличнопаричното обращение към края на февруари 2024 г. има общо 581,4 млн. броя банкноти и 3,242 млн. броя монети. Броят им има постоянна тенденция за увеличаване. Оценката на теглото им е около 820 тона за банкнотите и 13 000 тона за разменните монети.

Следващи стъпки

БНБ ще продължи да информира обществеността за процеса на присъединяване към еврозоната, включително за реда и сроковете за обмяна на българските лева в евро.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0