МАРШРУТИ

Пловдив отново ще се превърне във фестивална столица

259views

През лятото Пловдив отново ще се превърне във фестивална столица на България. Проявите са част от програма „Наследство II” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Това съобщиха от пресцентъра на културния отдел на Община Пловдив. По думите на заместник-кмета по култура Пламен Панов, благодарение на богата културна програма, градът зае четвърто място в престижната класация „Най-добра европейска дестинация” за 2022 г. на European Best Destinations и стана номер 1 в категориите „Най-добра културна дестинация в Европа”, „Най-романтични дестинации в Европа”, „Най-добри винени дестинации в Европа”, а само преди седмица и „Най-добрата дестинация в България”. 

„Екипът на Фондация „Пловдив 2019″ обещава на пловдивчани и гостите на града едно незабравимо лято, много емоции, невероятен саунд, десетки сцени и артисти на световно ниво – едно велико и дългоочаквано завръщане към нормалността. Очакваме ви в Пловдив – фестивалната столица на България! “, каза изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев.

Програмата включва международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK, който ще се състои с 11 спектакъла от Азия, Африка, Европа и Южна Америка от 13 май до 5 юни. В рамките на почти месец ще бъдат представени четири световни премиери от Италия, България и Мозамбик, една европейска премиера и спектакли от Франция, Сенегал, Белгия и Южна Корея.

OPERA OPEN 2022 тази година ще се проведе под мотото “Различният свят” и отново на Античния театър. Очаква се мултижанрова програма с участието на световни гост-артисти. Акценти в програмата тази година са премиерите на балетния спектакъл „Ана Каренина”, операта „Набуко” и завръщането на спектакъла „Орфей и Евридика”. 

Организаторите очакват едно от най-вълнуващите събития в България да бъде HILLS OF ROCK 2022, което ще се проведе между 21-ви и 23 юли на Гребния канал в Пловдив. Артистите, част от фестивала, организиран от “Фест Тийм” ООД, са вече 50 и ще свирят на три сцени. 

Част от програма „Наследство II” са и фестивалът за улични изкуства 6Fest 2022. Той представя в три последователни дни събития в съвременен цирк, танц, музика, огнени изкуства, исторически възстановки. В програмата е и Electric Orpheus 2022 – два дни на рокендрол, психиделика, уейв, електро, гръндж, пост-пънк, индъстриал, както и фестивалът ФАРА на Българската асоциация на комуникационните агенции – най-големият форум на креативната индустрия в България. В разгара на лятото ще се проведе и фестивалът за електронна музика SOLAR PLOVDIV 2022. Легендарният холандец Armin Van Buuren застава зад пулта от сцената на Гребната база в Пловдив на 16 юли за своето първо участие в България. 

Афишът включва традиционния за града фестивал “Shake That Хълм” – „Пловдив-ЗАЕДНО” и Anime & Gaming Festival с участието на популярни личности от България и други държави – влогъри, геймъри, актьори и комикс художници.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0