МАРШРУТИ

Турция да отвърне на Гърция със собствени морски паркове в Егейско море?

Според проправителствения вестник Daily Sabah, Турция планира да създаде свои собствени морски паркове в Егейско море в отговор на решението на Гърция да създаде такъв. Информацията е получена от анонимен източник от турските власти.

Източникът съобщава, че Министерството на транспорта и инфраструктурата на страната работи по план за обозначаване на защитени морски зони в региона. Решението е провокирано от гръцкия план за създаване на морски парк в Егейско море, за който Анкара не е била нито консултирана, нито предварително уведомена.

През април, по време на международна конференция за океаните в Атина, Гърция обяви планове за създаване на два големи морски парка. Програмата, на стойност 780 милиона евро, цели опазване на биоразнообразието и морските екосистеми. Планът предвижда създаване на един морски парк в Егейско море и един в Йонийско море, с което общите защитени морски зони ще достигнат над 30% от водите.

Първият парк ще обхваща 11 групи изоставени острови и островчета от западната част на остров Милос до Нисирос, известни като „Гръцкия Галапагос“ поради богатото си биоразнообразие. Вторият ще обхваща район, започващ на север от Кефалония и завършващ при Китера и Антикитера.

По-рано този месец турският външен министър Хакан Фидан заяви, че Анкара не възприема гръцкия план като „невинен екологичен проект“, а по-скоро като потенциална заплаха за „червените линии“ на Турция.

Очаква се решението на Турция да засили напрежението между двете съседни страни, които от десетилетия са в спор по редица въпроси, включително морските граници и правата върху островите в Егейско море.

Сподели:

Leave a Response