ЛЮБОПИТНОТО

Telegram трябва да се адаптира към новите европейски регулации за съдържание

7.9kviews

Telegram ще бъде изправено пред нови европейски регулации за съдържание, които изискват компанията да назначи законен представител в ЕС и да стриктно следи съдържанието, публикувано от своите потребители. Това изискване произтича от Закона за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила през август 2023 г.

Новият закон изисква социалните мрежи да поемат пълна отговорност за потребителското съдържание, включително премахване на незаконна информация – екстремистко съдържание или насилствена пропаганда. Неспазването на изискванията на DSA може да има сериозни финансови последици за компаниите, включително глоби до 6% от общия глобален годишен оборот.

Telegram е известен със своята свободна философия и минимален надзор на съдържанието. Компанията вече е изправена пред критики от страна на правозащитни организации, които твърдят, че платформата е използвана за разпространение на екстремистки и насилствен език.

В отговор на новите регулации Telegram заяви, че ще работи усилено, за да се съобрази с тях. Компанията обаче все още не е обявила как ще изпълни изискванията за премахване на незаконно съдържание.

Европейската комисия вече изпрати писма с оплаквания до други големи социални мрежи, включително Meta, Twitter и TikTok. Причината е разпространението на незаконно съдържание за конфликта в Израел.

DSA вдигна летвата на изискванията за социални медии, като увеличи отчетността за споделеното съдържание. Как Telegram и други платформи могат да се адаптират към новите европейски стандарти, без да загубят доверието на потребителите, остава въпрос без отговор.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
2
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0