РЕГИОНИТЕ

Предлагането на кредити у нас няма да спре, но условията ще станат по-строги

Предлагането на кредити в България няма да спре, но условията за получаването им ще станат по-строги, коментира пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

Според него действията на Българската народна банка (БНБ), насочени към ограничаване на риска от прекомерно кредитиране, не означават спиране на кредитирането. Вместо това, банките ще бъдат по-внимателни при оценката на кредитоспособността на своите клиенти и ще налагат по-строги критерии за отпускане на кредити.

„От тази гледна точка, изискванията ще станат малко по-сложни и по-трудни, но няма да бъдат невъзможни“, поясни Хампарцумян.

Той подчерта, че БНБ реагира на редица фактори, които биха могли да окажат влияние върху способността на заемщиците да изплащат кредитите си, включително потенциално покачване на лихвените проценти, забавяне на икономическия растеж и геополитическите рискове.

„Когато регулаторът, в случая Централната банка, вижда рискове, които съществуват – утре лихвите ще тръгнат нагоре, българската икономика, която се представя добре в последните години, може да изпита затруднения във връзка с трудностите на икономиката в Европа и т.н. Имаме война през един двор, както се казва и всички тези неща могат да доведат до затруднения в изплащането на кредитите“, поясни Хампарцумян.

Банкерът подчерта, че е важно заемщиците да не се преразтягат финансово при теглене на кредит. „Различните банки имат различна кредитна политика. Това, което е важно обаче, е да не се взима кредит на ръба на възможностите, защото нещата се променят, пазарите се променят“, обясни той.

Хампарцумян препоръча на потенциалните заемщици да преценят внимателно своите финансови възможности и да се обърнат към банка за консултация, преди да теглят кредит.

Сподели:

Leave a Response