Болницата в Търговище очаква доставка на PCR – лаборатория. Договорът с Министерството на здравеопазването е вече сключен, а срокът на процедурата е четири седмици. Това каза изпълнителният директор на МБАЛ д-р Иван Светулков.

Лабораторията ще бъде ситуирана в основната сграда на здравното заведение – на приземния етаж, в западното крило, където има и отделен вход. По думите на д-р Светулков болницата има персонал, който да работи в новата лаборатория. Екипът ще бъде допълнително обучен в националната референтна лаборатория.

Очакванията на ръководството са, когато лабораторията заработи, да се съкрати времето за поставянето на диагнозата. Защото в момента има пациенти с типични показатели, които изчакват в триажното отделение, до получаването на резултата от PCR-теста.

От началото на пандемията МБАЛ – Търговище изпраща тестове за изследване в лаборатории във Варна, Разград и други, което отнема време – 2-3 дни. При пускането в действието на новата апаратура, то ще бъде съкратено до 2-3 часа.

Ще се спестят и средства от страна на здравното заведение, което ще заплаща единствено стойността на теста.

В лабораторията ще могат да се изследват и граждани срещу заплащане. Полза от съоръжението ще има и за служителите от РЗИ – за вземане на по адекватни мерки при уведомяването на контактните.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *