ЛЮБОПИТНОТО

Нетрадиционните семейства се увеличават, докато традиционните семейства намаляват

1.8kviews

Изследване, публикувано през 2023 г. от Pew Research Center, прогнозира, че семействата в САЩ ще се променят драстично в следващите години. Изследването разглежда тенденциите в брачния статус, родителството и състава на семействата и заключава, че тези тенденции са на път да доведат до по-голямо разнообразие в това какво представлява едно семейство.

Ето някои от основните тенденции, които изследователите идентифицират:

  • Намаляване на процентите на брак и родителство. Броят на хората, които се женят, намалява от десетилетия, а броят на хората, които имат деца, също намалява. През 2022 г. само 58% от възрастните на възраст 18-64 години бяха женени, а само 44% от жените на възраст 18-44 години имаха поне едно дете.
  • Нарастване на нетрадиционните семейства. Броят на нетрадиционните семейства, като еднополови двойки и семейства с един родител, се увеличава. През 2022 г. 10% от децата в САЩ живееха в еднополова двойка или семейство с един родител.
  • Нарастване на възрастните, които живеят сами. Броят на възрастните, които живеят сами, се увеличава. През 2022 г. 28% от възрастните на възраст 18-64 години живееха сами.

Изследователите смятат, че тези тенденции са резултат от няколко фактора, включително икономически промени, промени в ценностите и технологиите. Икономическите промени, като увеличаване на разходите за живот и намаляване на достъпността на достъпно жилище, правят по-трудно за хората да се оженят и да имат деца. Промените в ценностите, като по-голямото приемане на нетрадиционните семейства, също допринасят за тези тенденции. И накрая, технологиите, като социалните медии и онлайн запознанствата, правят по-лесно за хората да поддържат контакт с приятели и семейство, дори ако не живеят заедно.

Изследователите заключават, че промените в семействата ще имат значително въздействие върху обществото. Те смятат, че ще бъде необходимо да се разработят нови политики и програми, за да се подкрепят семействата от различни форми.

Ето някои конкретни примери за това как семействата може да се променят в бъдеще:

  • Повече хора може да изберат да не се женят или да имат деца. Това може да доведе до по-малко деца в обществото и по-възрастно население.
  • Повече хора може да живеят в нетрадиционни семейства. Това може да доведе до по-голямо разнообразие в това как се възприемат семействата.
  • Повече хора може да живеят сами. Това може да доведе до по-голяма уязвимост на възрастните хора и хората с увреждания.

Важно е да се отбележи, че тези прогнози са само предположения. Възможно е да се появят нови тенденции, които да променят начина, по който се формират и функционират семействата.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0