ЛЮБОПИТНОТО

Най-големите обири в историята

Обирите са престъпления, при които се крадат пари или други ценни вещи. Те могат да бъдат извършени от един човек или от група хора и могат да бъдат планирани или импровизирани.

В историята са извършени много големи обири, някои от които са останали в съзнанието на хората и до днес.

Ето някои от най-големите обири в историята:

  • Обир на трезора на „Найтсбридж“ (1987 г.): Двама мъже задигнали 174 милиона долара от трезор в Лондон. Те били облечени като полицаи и използвали експлозиви, за да отворят трезора.
  • Обир на банката на Република Южна Африка (1994 г.): Група от 14 души задигнали 50 милиона рандове от банка в Йоханесбург. Те използвали експлозиви, за да пробият стената на банката.
  • Обир на банката на „Кредит Лионе“ (2006 г.): Група от 12 души задигнали 70 милиона долара от банка в Париж. Те използвали бомби и автоматични оръжия, за да превземат банката.
  • Обир на музея „Изабела Стюарт Гарднър“ (1990 г.): Двама мъже задигнали произведения на изкуството на стойност 300-500 милиона долара от музей в Бостън. Те били облечени като полицаи и използвали газови маски, за да задържат пазачите.
  • Обир на влака на „Глазгоу Рейл“ (1963 г.): Група от 15 души задигнали 2,6 милиона лири от пощенски влак в Шотландия. Те използвали фалшив сигнал, за да спрат влака, и след това са отвлекли машиниста и помощник-машиниста.

Много от тези обири остават неразкрити и до днес.

Сподели: