МАРШРУТИ

Куба разреши евтаназията

3.2kviews

Куба стана втората страна в Латинска Америка и Карибския басейн, която разреши евтаназията, след като Националното събрание на управляваната от комунистическа партия страна прие това решение като част от законодателство, с което се актуализира правната уредба за универсалната и безплатна здравна система.

“Правото на хората на достойна смърт е признато в решения за края на живота, които могат да включват ограничаване на терапевтични усилия, непрекъснати или палиативни грижи, както и валидни процедури, които слагат край на живота”, се казва в окончателния проект на закона.

Евтаназията и самоубийството с медицинска помощ, на които се противопоставят повечето религии, предизвиква огромни спорове по целия свят, където само единици страни разрешават тази практика, а някои я приравняват с убийство.

Държавните медии в Куба почти не споменаха, че правителството ще одобри тази практика, както и нямаше обществен дебат, въпреки че д-р Роке заяви, че това ще се промени, когато правилата влязат в сила.

Сред другите страни, които разрешават евтаназията, са Швейцария, Нидерландия, Люксембург, Канада, Австралия, Испания, Германия, Нова Зеландия и някои щати в САЩ.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0