ЛЮБОПИТНОТО

Германската хлебарка: Глобален нашественик с изненадващ произход

Въпреки името си, германските хлебарки обитават всички континенти с изключение на Антарктида. Всъщност учените смятат, че видът Blattella germanica е най-разпространеният от 4600 вида хлебарки на Земята.

Как се е разпространила германската хлебарка?

Според ново проучване отговорът е записан в ДНК на германската хлебарка. Чрез анализиране на геномни маркери на 281 хлебарки от 17 страни на шест континента и измерване на това колко тясно свързани са тези животни, учените за първи път проследяват бързото разпространение на германската хлебарка.

Всички знаци сочат, че видът се е развил от азиатската хлебарка (Blattella asahinai) преди около 2100 години в днешна Индия и Мианмар.

Пътуване по света

Тъй като видът очевидно е заменил дивата природа с живот в сянката на хората, германските хлебарки изглежда пристигат в Близкия изток преди около 1200 години – вероятно поради засилената търговия и военни движения в ислямските Омаядски или Абасидски халифати, империи, които някога се простирали от Северна Африка до Западна Азия.

Германските хлебарки правят нов географски скок, когато преди около 390 години колониализмът е в пика си и хлебарките намират своя път към Европа, а по-късно и останалия свят – благодарение на подобренията в транспорта, обхвата на европейската търговия и появата на битово отопление, което позволява на насекомите да оцеляват в студа.

Способност за адаптация

Но не само късметът помага на хлебарките да процъфтяват. Това по-скоро се дължи на изключителната способност на вида да се адаптира и да се развива – нещо, което учените все още се опитват да разберат днес, с надеждата един ден да научим как да спрем марша на германската хлебарка по планетата.

Сподели:

Leave a Response