Кино-литературeн фестивал “Синелибри”

Кино-литературният фестивал “Синелибри” се провежда от 6 и 29 октомври под мотото „Метаморфози“ по случай 140 години от рождението на Франц Кафка. Фестивалът представя десетки бляскави национални и световни премиери, дискутирани в киносредите по света и у нас.

11 са заглавията в конкурса за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба. „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг е удостоен с наградата за режисура от кинофестивала в Кан. Звездите на френското кино Жулиет Бинош и Беноа Мажимел, бивша двойка в живота, се превъплъщават в образите на Йожени, уважавана готвачка, и Доден Буфан, виден гастроном и кулинарен шеф, в тази толкова изкусителна и „сетивна“ романтична драма, създадена по мотиви от романа „Страстният епикуреец“ от Марсел Руф.

В конкурса влиза драматичната история „Плитката“, написана и режисирана от Летисия Коломбани въз основа на собствения й едноименен бестселър. Филмът е въздействащ разказ за смелостта на три жени в лицето на изпитанията и несгодите. Италианско-швейцарската копродукция „Любо“, която беше номинирана за „Златен лъв“, също е в основния конкурс на “Синелибри”. Режисьорът Джорджо Дирити е създал завладяващ кинематографичен разказ по романа на Марио Каваторе, който насочва вниманието към размитите граници между доброто и злото.

С номинация за „Златен лъв“ е и „Капитанът“, една история по действителен случай на режисьора Едоардо де Анджелис, който е и съсценарист с големия италиански писател Сандро Веронези. Пиерфранческо Фавино, също добре известен на българската публика, изпълнява ролята на Салваторе Тодаро, който спасява живота на моряци от вражески кораб.

Смразяващо актуален, филмът е мощен призив за издигане на човешката солидарност над бруталната логика на военния протокол. Ще бъде представена и новата кинотворба на Изабел Койшет – „Една любов“, която се нареди сред номинациите за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан. Майстор на пленителните екзистенциални драми, този път испанската режисьорка е създала нюансиран разказ за преобразяващата сила на плътското желание, опирайки се на едноименната книга на Сара Меса. За наградата за най-добра литературна адаптация ще се състезават още италианската драма „Прекрасно лято“, адаптация по романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в главната роля, френската психологическа драма „Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо, която засяга парливата тема за моралния тормоз. Българското заглавие в конкурса е игралният филм „Чума“, вдъхновен от разказа „През чумавото” на Йордан Йовков. Режисьор на лентата е Иван Владимиров, адаптираният сценарий е заслуга на проф. Боян Биолчев. Главните роли се изпълняват от Свежен Младенов, Евелина Бибова и Матей Мичев.

Особен интерес буди и датската драма „Копенхаген не съществува“ на режисьора Мартин Скобер, адаптация по романа „Сандър“ от Тере Холтет Ларсен, отличена с награда „Свен Никвист“ за кинематография от фестивала в Гьотеборг и с номинация за най-добър скандинавски филм. За жанровото разнообразие в състезателната програма принос имат „Операция „Наполеон“, исландско-германски трилър по мотиви от едноименния роман на Арналдур Индридасон, саркастичната албанска комедия „Възходът и падението на другаря Зило“ по романа на Дритеро Аголи. Режисьорът Фатмир Кочи и продуцентът Майк Дауни лично ще представят филма.

Всяко от посочените заглавия има неоспорими достойнства и шансове да се окичи с елегантната статуетка, символизираща успешното взаимодействие между киното и литературата. Носителят на награда „Синелибри“ за най-добра киноадаптация тази есен ще бъде излъчен от международно жури в състав Уилям Болдуин, американски актьор и продуцент; Бруно Розато, канадски продуцент и кастинг-режисьор; Леа Тодоров, френска кинорежисьорка, чийто игрален филм за Мария Монтесори е част от богатата паралелна програма; Карла Нието, испанска актриса; Иван Бърнев, български театрален и филмов актьор. Публиката ще се срещне с петимата арбитри на 20 октомври в зала 1 на НДК, когато ще се състои и официалната церемония по награждаване.

Фестивалът ще представи над 60 филма с национални и световни премиери, в т. ч. адаптации и биографични филми, галавечери на 14 държави, ретроспекции, чествания, събития с театрални, модни и музикални акценти, образователни модули, детски изненади, тематични вечери с дискусии по наболели теми в съвременното общество, документално и късометражно кино в паралелни конкурси, срещи с български и световни творци.

Дигиталното издание на “Синелибри” включва избрани филми от програмата и ще се състои между 14 октомври и 5 ноември в онлайн платформата Neterra.TV+, която дава легален достъп до съвременно българско и международно аудио-визуално съдържание.

Международният кино-литературен фестивал “Синелибри” ще бъде открит с официална церемония на 6 октомври (петък) от 19.00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Маестро Живко Петров ще изпълни ноктюрно от Шопен, оп. 9, №2 в ми бемол мажор. Зрелищна анимация, дело на “Компот Колектив”, които са автори и на видеошапката на фестивала тази година, ще съпровожда музикалното изпълнение, пренасяйки зрителя в света на книгите и киното с акцент върху метаморфозите на литературните герои и сюжети на големия екран.

Вечерта ще предложи българската премиера на научнофантастичния сюрреалистичен романс „Клети създания“ (Poor Things), удостоен с награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция. Копродукция на САЩ, Ирландия и Великобритания и безсъмнено един от най-нетърпеливо очакваните филми тази година, „Клети създания“ на киновизионера Йоргос Лантимос („Омарът“, „Фаворитката“) е своеобразен постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище. Сценарият на Тони Макнамара е адаптация на едноименния роман от 1992 г. на големия шотландски артист Алистър Грей – автор на произведения в жанра научна фантастика, преплитащи реалистичен и сюрреалистичен сюжет и възприемани като забележителна сплав от фантазия, сатира, ерудиция и социален коментар.

Date

06. - 29.10.2023
Expired!

Time

All Day
София

Място

София
Категория

Weather

Слънчево
Слънчево
15 °C
Wind: 4 KPH
Humidity: 77 %
Feels like: 15 °C
QR Code