„Аромат на липа“ влиза в афишите на кината

„Аромат на липа“ влиза в афишите на кината от 27 октомври, съобщават от екипа на филма.

По думите им лентата преобръща културната практика американски филми да се снимат в България. Това е български филм, заснет в САЩ, с американски екип и български кастинг. В ролите на имигранти в Мемфис, Тенеси, са Иван Бърнев, Тончо Токмакчиев, Албена Колева, Албена Михова, Рени Врангова, Иван Петрушинов, Георги Златарев, Йоана Буковска-Давидова, Мария Бобева, Ивайло Димитров.

Комедийната драма разказва историята на Стефан, който пристига в Мемфис, в САЩ, с чисто нова зелена карта, със своята американска мечта и с идеята бързо да изпрати пари на майка си в България. Среща се с Дима и Георги, които са домакини и своеобразни тартори на малко общество от български имигранти в Америка. Взаимоотношенията между всички тях пораждат неминуемите комедийно-драматични ситуации. Докато Стефан се опитва да си намери хубава работа и да се адаптира в Америка, историята ни среща и с вълненията и характерите на други гастарбайтери от България. 

Една от големите български теми на последните 25 години е съдбата на милионите емигранти от България по света. Пълнометражният дебют на Цветана Сиси Денкова предлага топъл и човешки поглед към универсална история, свързана с трудностите, сполуките, изпитанията, провалите и надеждите на живота в чужбина, разказват от продукцията. Допълват, че „Аромат на липа” е американско-българска продукция, реализирана по време на безпрецедентната ситуация с пандемията, за чийто успех благоприятства документ с 500 страници доказателствен материал за културната стойност на филма пред имиграционните власти на САЩ. 

„Аромат на липа” е и личната история на Сиси Денкова, която емигрира като дете в Америка, за да се превърне в артист и режисьор на филм с универсално послание. 

Преди да посрещне своите зрители на редовни прожекции в България, филмът беше показан на кинофоруми като Cinequest Film & Creativity Festival в Сан Хосе, Калифорния, международния „София филм фест“ и фестивала на българското кино „Златна роза” във Варна.

Сценарият е на Джордан Трипиър, оператор е Паола Трулин. Монтажът е на Лаура Джийн Хокинг. Музиката е на Джонатан Кърксий.

Date

27.10.2023
Expired!

Time

All Day
Категория
QR Code