МАРШРУТИ

Денят на мъртвите (Dia de los Muertos) в Мексико

Денят на мъртвите (Dia de los Muertos) е празник, който се празнува в Мексико и други страни от Латинска Америка. Празникът се отбелязва в първите два дни на ноември и е посветен на паметта на починалите приятели и роднини.

Ден на мъртвите е празник, който съчетава древните вярвания на ацтеките и маите с християнските традиции. Вярването е, че на този ден душите на мъртвите се връщат на земята, за да се съберат със своите близки.

Традициите на Деня на мъртвите включват:

  • Посещение на гробищата: Хората отиват на гробищата, за да почистят и украсят гробовете на своите близки. Те запалят свещи, носят цветя и оставят любимите храни и напитки на своите близки.
  • Изграждане на олтари: Хората изграждат олтари в домовете си, за да почетат своите близки. Олтарите са украсени с цветя, свещи, снимки на починалите и други предмети, които са били важни за тях.
  • Носене на традиционни костюми: Хората носят традиционни мексикански костюми, за да отпразнуват Деня на мъртвите. Тези костюми често са украсени с черепи и скелети.
  • Ядене на традиционна храна: Хората ядат традиционна мексиканска храна, за да отпразнуват Деня на мъртвите. Тази храна често е сладка и оцветена в ярки цветове.

Ден на мъртвите е празник на живота и смъртта. Това е време, в което хората се събират, за да отпразнуват живота на своите близки и да си спомнят за тях.

Ден на мъртвите е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство през 2003 г. Празникът е популярен сред туристите от цял свят и е един от най-известните празници в Мексико.

Сподели: