РЕГИОНИТЕ

Цените на такситата в Пловдив може да се вдигнат

Кметът на Пловдив, Костадин Димитров, предложи минималните цени за таксиметров превоз на километър пробег в града да станат 1,19 лв. през деня и 1,29 лв. нощем, а максималните – съответно 1,80 и 1,90 лв.

Предложението е публикувано за обществено обсъждане на сайта на градската управа. В момента най-масовата тарифа е 1,09 лв. и 1,19 лв. на километър – съответно за светлата и тъмната част на денонощието.

Общините определят ценовите рамки

Общините определят долната и горната граница на цените, а след това превозвачите сами решават как да таксуват пътниците в рамките на тези ограничения. Последното решение за минимални и максимални ставки в Пловдив е взето преди 10 години.

Предложение за по-скъпи таксита

В началото на годината от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи поискаха актуализация на ставките. Те предложиха по-голямо поскъпване – долната граница за дневната тарифа да стане 1,21 лв. на км, а за нощната – 1,39 лв. А таванът да бъде 2,05 лв. на км през деня и 2,51 лв. – нощем.

Предложението на общината е за по-малко увеличение

Предложението на кметската администрация е за по-малко увеличение от исканото от превозвачите. Какво ще струва пътуването с такси на пловдивчани в крайна сметка ще решат общинските съветници. Те ще трябва да гласуват и замисленото увеличаване на квотата на колите, предлагащи платен превоз, от 2000 на 2200.

Очаква се обществено обсъждане

Предложението на кмета ще бъде обсъдено на публично заседание на комисията по транспорт в Общинския съвет. След това ще бъде гласувано на пленарно заседание на съвета.

Сподели:

Leave a Response