ЛЮБОПИТНОТО

Американски учени откриват антитяло, което може да неутрализира отровата на много змии

3.1kviews

Екип от изследователи от Калифорния е открил антитяло, което може да блокира действието на смъртоносните токсини в отровите на много от змиите, срещащи се в Африка, Азия и Австралия.

Антитялото, наречено 95Mat5, е описано в изданието “Сайънс транслейшънъл медисин”. Разработката е дело на специалисти от изследователския център “Скрипс” в Калифорния.

В новото проучване са използвани лабораторно създадени форми на токсините, за да се изследват милиарди различни човешки антитела и да се идентифицира едно, което може да блокира активността на токсините.

Това е голяма стъпка към създаването на универсална противоотрова, която да е ефективна срещу всички змии, отбелязват учените.

Повече от 100 000 души годишно, предимно в Азия и Африка, умират от ухапване от змия – по-смъртоносно от повечето пренебрегвани тропически болести.

Противоотрови сега се правят чрез имунизиране на животни със змийска отрова и обикновено действат само срещу един вид змии.

Това означава, че трябва да се произвеждат много различни противоотрови, за да се лекуват ухапвания от змии в различните региони.

В хода на изследването си учените откриват антитяло, което се отроява с най-силно взаимодействие с всички варианти на токсин.

Тестват 95Mat5 върху мишки, инжектирани с токсини от многолентов крайт, индийска кобра, черна мамба и кралска кобра.

Във всички случаи мишките, на които едновременно е инжектирано антитялото, се оказват защитени не само от смърт, но и от парализа.

Оказва се, че 95Mat5 е ефективно срещу отровата на всички елапиди, но не блокира тази на усойниците – втора група отровни змии.

Екипът се е заел да търси неутрализиращи антитела срещу друг токсин при елапидите, както и срещу два токсина на усойници.

Те подозират, че комбинирането на 95Mat5 с тези други антитела може да осигури защита срещу много, дори всички, змийски отрови.

Според учените коктейл от тези четири антитела потенциално би могъл да работи като универсална противоотрова.

Това би било огромна крачка напред в борбата с ухапванията от змии и би спасило хиляди животи всяка година.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0