РЕГИОНИТЕ

60 електромобила в 400-километров поход за популяризиране на електрическото придвижване

7.6kviews

Над 60 електромобила ще се включат в 400-километров поход по пътищата на България на 21 октомври, събота. Инициативата е на българската общност на почитателите на електромобили и превозни средства, задвижвани от електрически ток, организирана чрез YouTube канала Car Life by Dani.

Походът “EV Tour 400 Голямото премерване” тръгва в 9:30 ч. от паркинга на ИКЕА София и ще премине по маршрута София-Пловдив-Карлово-София. В посока Пловдив автомобилите ще пътуват по магистрала “Тракия”, а в посока София – по Подбалканския път.

Всички електромобили ще пътуват с еднакво темпо и ще зареждат на едни и същи станции по маршрута. Прецизно ще бъде замерен разходът на електрически ток на всеки от автомобилите и ще бъде съставена точна статистика за него, за скоростта на зареждане, както и за други основни показатели на електроколите при еднакви пътни и атмосферни условия.

Всички над 60 коли участници от различни марки и модели ще бъдат “чисти” електромобили, задвижвани единствено и само чрез електрически ток.

Целта на похода е да се проучи практичността на електромобилите в България. Организаторите искат да отговорят на въпроси като:

  • Колко харчат електромобилите?
  • Има ли достатъчно зарядни станции в България?
  • Може ли да се стигне до морето и обратно с електрическа кола?
  • Може ли електромобил да отвлече собственика си?

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
1
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0