ЛЮБОПИТНОТО

60 години от откриването на Киноцентъра в Бояна

Снимка: БТА
5.1kviews

Преди 60 години на днешната дата, 3 септември 1963 г., тържествено е открит Киноцентърът в Бояна. На церемонията присъстват редица официални лица, сред които членът на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Митко Григоров, който прерязва лентата на Киноцентъра.

Киноцентърът в Бояна е един от най-модерните в Европа по това време. Разположен е на площ от 1100 декара в китните поли на Витоша край село Бояна. Той е обзаведен с първокласна, най-модерна съветска техника. В неговите три високомеханизирани павилиона, богато обзаведена лаборатория, тонстудио, просторни прожекционни и кинозали и редица други съоръжения са създадени чудесни условия за работа.

В речта си на откриването Митко Григоров отбелязва, че кинотворците са верни и силни помощници на партията в сложната и продължителна работа за социалистическото и комунистическото възпитание на народа. Той подчертава, че партията и народното правителство още през 1946 г. решават да се пристъпи към проектиране и строителство на национален киноцентър.

В момента Киноцентърът в Бояна е един от най-големите и модерни киностудия в България. В него са заснети десетки български филми, които са спечелили престижни награди в България и чужбина.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0