МАРШРУТИ

10-те най-добри и най-лоши места за живеене в света

165views
Тази седмица Economist Intelligence Unit (EIU) публикува класацията си Global Liveability Index за 10-те най-добри и 10-те най-лоши места за живеене в света през 2022 г.
Индексът оценява 172 града в пет категории: култура, здравеопазване, образование, инфраструктура и развлечения.
Градовете в Скандинавия доминират в списъка на най-приятните за живеене градове благодарение на стабилността и добрата инфраструктура в региона.
Според индекса жителите на тези градове са подкрепени от добро здравеопазване и многобройни възможности за култура и развлечения.
Година след година градовете в Австрия и Швейцария са склонни да заемат високи позиции в списъците за качество на живот благодарение на добре развитата си социална пазарна икономика.
Виена, Австрия, е на първо място в класацията за най-добро място за живеене в света. Тя запази тази позиция през 2018 г. и 2019 г., но през 2021 г. се смъкна до 12-о място.
Ето и останалата част от топ 10 на най-добрите места за живеене:
Копенхаген, Дания
Цюрих, Швейцария
Калгари, Канада
Ванкувър, Канада
Женева, Швейцария
Франкфурт, Германия
Торонто, Канада
Амстердам, Нидерландия
Осака, Япония и Мелбърн, Австралия (равен брой точки)
Въпреки, че в тези списъци са представени 18 различни държави, няма да откриете САЩ в топ 10 на нито един от тях. Представител на EIU съобщи по електронната поща на CNBC Make It, че Атланта, Джорджия, е класиран като най-приятния за живеене град в САЩ, заемайки 26-о място в списъка, докато Вашингтон, окръг Колумбия, е близо до него, заемайки 30-о място.
Номер 1 за най-лошо място за живеене в света: Дамаск, Сирия.
Ето и останалата част от топ 10 на най-лошите места за живеене:
Техеран, Иран
Дуала, Камерун
Хараре, Зимбабве
Дака, Бангладеш
Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея
Карачи, Пакистан
Алжир, Алжир
Триполи, Либия
Лагос, Нигерия
Общото между всички градове в най-лошия списък изглежда са някои сериозни социални проблеми и проблеми с безопасността. В индекса например се посочва, че мястото на Дамаск в списъка вероятно е резултат от социалните вълнения, тероризма и конфликта, които засягат сирийския град.
Лагос – културната столица на Нигерия – попадна в списъка, защото според Държавния департамент на САЩ е известен с престъпността, тероризма, гражданските вълнения, отвличанията и морските престъпления.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0