РЕГИОНИТЕ

Удължават маршрутите на училищните автобуси в София

16.2kviews

Транспортната комисия към Столичния общински съвет одобри предложение за удължаване на маршрутите на общинските училищни автобуси.

Миналата година Столичният общински съвет със свое решение даде съгласие за експериментално въвеждане на автобуси до училищата в централния район на София.

Пробегът на едната автобусна линия У1 бе 5 км. Маршрутът бе от спирка „10 ДКЦ“ по бул. „Стамболийски”, надясно по бул. „Вардар“, ул. „Божурище“, ул. „Цар Симеон“, надясно по „Христо Ботев“, надясно по „Т. Александров“, надясно по „Средна гора“, надясно по „Пиротска“ до 18 СУ „Уилям Гладстон“.

Другата линия – У2, бе с дължина 4,4 км. Маршрутът по спирки бе „10 ДКЦ“ по бул. „Стамболийски“, надясно по бул. „Вардар“, ул. „Божурище“, ул. „Цар Симеон“, надясно по „Константин Величков“, наляво по „Пиротска“, надясно по „Хр. Ботев“ до страничния вход на 32 СУ „Св. Климент Охридски“.

В периода на експлоатация на двете автобусни линии са превозени общо 1288 деца и близо 90 родители, които са пътували с тях като придружители. В пиковите дни автобусите са превозвали 33-35 пътника, в повечето дни между 20-30 пътника.

Проведена е анкета сред родителите, в която са се включили 284 респондента. Отзивите на родителите за услугата са добри.

Близо 90% от тези, които са използвали автобусите са доволни от тях, защото им спестява време и ангажимент, а детето харесва възможността да ходи на училище заедно със съученици.

Основните запитвания от страна на родителите са за удължаване на маршрутите и подобряване на безопасността на децата, докато се возят в автобусите и пресичат пред училище чрез осигуряване на придружители (контрольори), както и децата да бъдат посрещани на определените спирки за пристигане пред училищата.

Най-голям процент искат удължаване на автобусните линии в посока ж.к. „Красна поляна”, Западен парк, ж.к. „Люлин”, ж.к. „Надежда“. На база на направените предложения и препоръки са разработени варианти за разширяване на маршрута на автобусна линия УI и за промяна и удължаване на маршрута на автобусна линия У2.

Новоразкритите спирки за у1 са – бул. “Вардар”, Първа АГ болница „Св. София“, 10-о дкц, 134-о СУ „Димчо Дебелянов“, 18-о СУ „Уилям Гладстон“, 32-о СУ „Св. Климент Охридски“.

За автобусна линия У2 новите спирки са ул. „Луи Пастьор“, надлез “Надежда”, 46-о ОУ „Константин Фотинов“, 32-о СУ „Св. Климент Охридски“, 18-о СУ „Уилям Гладстон“.

Новите маршрутни линии биха могли да обхванат и още училища при следващ етап на развитие на този транспорт. Паралелно с разработването на предложените маршрути се работи и за разширяване на транспортната услуга чрез въвеждането на нови маршрути, обхващащи други училища в центъра на града.

Като следващ етап се предвижда това да са 6 ОУ „Граф Н.П. Игнатиев“, 7 СУ „Св. Седмочисленици“, 133 СУ „А.С.Пушкин“.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0