АФИШ

Откриват изложба „Графични пейзажи“ в Стара Загора

184views

На 24 февруари, четвъртък, от 18:00 часа в залите за временни експозиции на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата „Графични пейзажи“.  В нея ще бъдат представени  36 творби, които са част от фонда  графична колекция на културната институция.

Почитателите на българската графика ще имат възможност в рамките на месец да се докоснат до подбрани произведения на автори, които творят през през първата и втората половина на 20 век, като Петър Морозов, Анна Крамер, Васил Захариев, Карл Йорданов, Стоян Йорданов, Давид Перец, Веселин Стайков, Елка Найденова, Пеньо Радев, Тома Томов, Иван Димитров, Георги Динев, Милен Джановски и др.

Пейзажът в българската графика е един от жанровете, който има своето място в нейната дълга история и в тази експозиция обединява различни поколения художници.  Посетителите на Галерията ще се докосне до богатата палитра на жанрово разнообразие, сюжетни линии и индивидуални стилови търсения на всеки един от авторите.

Част от произведенията носят характерния за времето си романтично-емоционален заряд вдъхновен от българската природа, други разкриват исторически, градски или битови архитектурни моменти или са наситени с различни състояния, усещания за носталгия, асоциации или метафизика.

Пейзажите в изложбата, носят особено въздействие, изразност и естетика породена от майсторското боравене с графичните техники и специфичните изразни средства на този вид изобразително изкуство. Изложбата може да бъде разгледана до 22 март 2022 г. Куратор на изложбата е д-р Катя Тинева – Гюрковска, уредник в Художествена галерия Стара Загора.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0