ЛЮБОПИТНОТО

Лунен прах беше продаден за над 500 000 долара на търг

Снимка: "Бонамс"
159views

Миниатюрно количество лунен прах беше продадено за над половин милион долара, след като НАСА удостовери, че той е от първата лунна проба, събрана от астронавта Нийл Армстронг от мисията “Аполо 11”, съобщи сайтът Спейс.

Тръжна къща “Бонамс” предложи лунния прах на аукциона “Космическа история” в Ню Йорк. Точната сума, за която беше продаден, е 504 375 долара, в която влизат и премиите. Колкото и голяма да изглежда, тя е под предварителната оценка от 800 000 до 1,2 милиона долара. Наддаването започна от 220 000 долара. 

Мострите са толкова малки, че “Бонамс” не е успяла да посочи точно тегло – даден е размерът им в микрони. Прашинките са намерени в шевовете на тобичка, използвана за първата лунна проба, събрана от Нийл Армстронг. По тях именно е определено, че торбичката е от мисията “Аполо 11”, след като е продадена на държавен търг през 2015 г. НАСА обаче отказва да я даде и следва серия от съдебни дела, като най-накрая тя е присъдена на купувача. 

НАСА е предала и лунния прах, след като торбичката е продадена за 1 812 500 долара през 2017 г. Геоложкият му състав позволява на НАСА да определи, че са от Морето на спокойствието. 

Политиката на НАСА е лунният материал от мисиите “Аполо” да е национално богатство. Правени са много малко изключения за принадлежности на астронавти, запазени за спомен, по които има лунен прах, и за два подаръка на чужди държави. 

Подобни продажби са редки. През 2018 г. “Сотбис” продаде единствената официално сертифицирана проба лунен прах – три миниатюрни зрънца, донесени със съветската роботизирана сонда “Луна” през 1970 г. При общо тегло около 0,2 гр, те са продадени за 855 000 долара. 

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0