ЛЮБОПИТНОТО

Испания прие закон за менструален отпуск

576views

Испанските законодатели одобриха окончателно закон за предоставяне на платен медицински отпуск на жените, страдащи от силни менструални болки.

Така Испания става първата европейска държава, която приема подобно нещо.

Понастоящем отпуск за менструация се предлага само в малък брой държави по света, сред които Япония, Индонезия и Замбия.

Законодателството дава право на работничките, които изпитват болки по време на цикъл, да ползват толкова отпуск, колкото им е необходимо, като държавната система за социална сигурност – а не работодателите – поема сметката за болничния отпуск.

Както и при платения отпуск по други здравословни причини, временната неработоспособност трябва да бъде одобрена от лекар.

Продължителността на отпуска, който лекарите ще могат да предоставят на жените, страдащи от болезнена менструация, не е уточнена в закона.

По данни на Испанското дружество по гинекология и акушерство около една трета от жените, които имат менструация, страдат от силни болки.

Новият закон също така позволява на непълнолетните да правят аборти без родителско разрешение на 16 и 17-годишна възраст, с което се отменя изискването, въведено от предишното консервативно правителство през 2015 г.

Испания, която е европейски лидер в областта на правата на жените, декриминализира абортите през 1985 г., а през 2010 г. прие закон, който в повечето случаи позволява на жените свободно да избират аборт през първите 14 седмици от бременността.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0