ЛЮБОПИТНОТО

Индия ще презаселва гепарди в горите си

3.7kviews

Докато в резерват за диви животни в Централна Индия тече усилена подготовка за повторно настаняване на гепарда – най-бързото сухоземно животно, много експерти изразяват скептицизъм по отношение на този амбициозен проект.

Гепардът е обявен за официално изчезнал в Индия през 1952 г. поради масов лов и бракониерство.

След три десетилетия популациите на гепард се възстановяват в страната, като 12-14 от тях се внасят от Южна Африка, съгласно план за действие, разработен от Министерството на околната среда, горите и климатичните промени.

В разговор с Анадолската агенция Джасбир Сингх Чухан, високопоставен служител по въпросите на дивата природа в щата Мадхя Прадеш в Централна Индия, който е определен като едно от местата за повторното заселване на гепарди, заяви, че подготовката за повторното посрещане на дивото животно в страната е в разгара си.

Първият гепард в света, отглеждан в плен, е регистриран в Индия по време на управлението на моголския император Джахангир през XVI век.

Според правителствени служители гепардът е единственият голям хищник, който е изчезнал в независима Индия, и единствената възможност за внасянето им е била да се набавят от чужбина.

K. Улас Карант, водещ индийски експерт по тигрите и директор на Центъра за изследване на дивата природа в южния град Бангалор, заяви пред Анадолската агенция, че за поддържането на жизнеспособна размножителна популация от да речем 100-200 диви гепарда ще е необходимо да се обособят 5000-10 000 кв. км (19 00-3 860 кв. мили) местообитания.

 

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0