АФИШ

ИКЕА и УНИЦЕФ стартират социална кампания против тормоза в училище

152views

Във връзка с Деня за борба с тормоза в училище, ИКЕА и УНИЦЕФ стартират кампания за превенция на насилието сред учениците. Чрез инициативата под надслов „В час с проблемите“ ИКЕА цели да ангажира своите служители, посетители и широката общественост с наболялата тема.  

Посетителите на магазин ИКЕА София ще се сблъскат с провокираща арт инсталация с обиди, изказани от деца към други деца. По този начин шведският бранд насочва вниманието върху сериозния проблем, който оказва натиск върху децата и се отразява негативно върху тяхното развитие. Специална информативна страница https://www.ikea.bg/schools, съдържаща ресурси и основни насоки от УНИЦЕФ, ще бъде в помощ на родителите и децата за това как да разпознаят знаците на насилие и да говорят за проблема, как да реагират и какво да направят, ако детето им е жертва на тормоз или причинява такъв. Освен това всеки ученик, родител или учител, анонимно и лесно, може да намери полезна информация и съвети във вайбър-бот (БОТкрепа on Viber), създаден с подкрепата на УНИЦЕФ.

В допълнение ИКЕА призовава всички, които искат да подкрепят децата в борбата срещу насилието в училище, да напишат в социалните мрежи положително послание към тях с хаштаг #СмелиЗаедно.

Социалната инициатива на шведската компания подкрепя дългосрочната програма „Стъпки заедно“, организирана съвместно от УНИЦЕФ и МОН. Целта ѝ е превенция на насилието в училище чрез създаване на сигурна и безопасна учебна среда. Програмата стартира от учебната 2019-2020 г. и включва работа с различни групи – ученици, родители и учители, като ангажира всички участници в образователния процес. ИКЕА допринася със своята експертиза и обзавежда обособени зони в избрани учебни заведения в София, Кюстендил, Искър, Завет и Тетевен, където специалисти и деца мога да провеждат своите занимания по програмата и да релаксират. ИКЕА ще се ангажира събраните позитивни послания от настоящата кампания да достигнат до децата в пилотните училища в програмата „Стъпки заедно“.

Ние в ИКЕА вярваме в правото на децата да се развиват и играят в безопасна среда. Нашата цел е да достигнем до повече хора и да създадем дискусия – възрастните да провокираме, а децата да предразположим. Затова програмата „Стъпки заедно“ вече си има и талисман – оживялата играчка по рисунката на малката Михаела Недева, която спечели първо място в конкурса за детска рисунка на ИКЕА „Вълшебен защитник“.

Вярваме, че стъпка по стъпка и с обединени сили заедно с УНИЦЕФ можем да задвижим позитивната промяна“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България. „Въпреки че насилието в училище е сериозно предизвикателство, образователната система сама по себе си не го предизвиква. Тя отразява обществените норми и ги прави видими за всички. В същото време дава възможности за справяне с този феномен, но само в партньорство между всички участници – училищно ръководство, педагогически и помощен персонал, деца, родители и местната общност. Нека не оставяме децата да се справят сами – СмелиЗаедно!“, каза Мария Янкова, програмен директор „Образование“, УНИЦЕФ България.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0