ЛЮБОПИТНОТО

Четенето: Бягство от реалността, което е достъпно за всеки

3.5kviews

Проучване сред 2000 възрастни американци, които редовно четат, установи, че книгите могат да бъдат чудесен начин да се откъснем от ежедневието. Средно, хората се “потапят” в историята на дадена книга след 36 минути и 29 страници.

Най-лесните жанрове на книгите, в които читателите могат да се “изгубят”, са фентъзи (49%), романтика (42%), история (39%) и научна фантастика (36%).

Читателите също са най-лесно впечатлени от истории, които се развиват по време на Втората световна война (44%), в наши дни (42%) и в периода на Голямата депресия (42%).

Мястото, където хората четат, също може да повлияе на преживяването им. Анкетираните са по-склонни да се занимават с книга у дома (40 %), отколкото на друго място.

Въпреки че повечето хора обикновено четат книги у дома (76%), те се възползват и от библиотеките (60%) и от пътуванията си (58%), за да се запознаят с любимите си книги.

Повече от трима от всеки четирима (74%) са се “потапяли” в историята на дадена книга. От тези респонденти 63% са си представяли себе си като някой от героите, същият брой са се пренасяли в обстановката на книгата, а 58% почти са чували как звучи разказвачът или героите.

Според седем от всеки десет (72%) респонденти потапянето в книгите става по-лесно с възрастта. Мъжете са по-склонни да споделят това мнение, отколкото жените (78% срещу 68%).

“Книгите, подобно на филмите, често оставят у нас определено усещане часове, дни и дори седмици по-късно”, казва говорител на ThriftBooks. “Независимо от това какво друго се случва в живота ни, това е пътуване, което сме готови да предприемем.”

След като приключат с четенето, 30% от анкетираните определят настроението си като “вдъхновяващо”.

“Красотата на разказването на истории се крие в силата му да завладява читатели от всички възрасти по всяко време и навсякъде”, допълва говорителят. “То не само че никога не ни напуска, но според нашите проучвания става още по-значимо с напредването на годините.”

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0