ЛЮБОПИТНОТО

Хиляди хора минават под знамената в 5-те годишни цвята на Pantone

121views

От 4-и април на пилоните пред НДК се веят три знамена на албанския художник Анри Сала. Знамената са в цветовете на Pantone за годините от 2019 до 2022 и в хронологичен ред представят предизвикателното време от началото на пандемията до днешната 2022 година. Самата инсталация носи заглавието Very Ultimate Illuminating Classic Living и ще остане пред НДК до 23 май.

Всяка година от 2007 г. насам Институтът за цветовете на Пантон (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който прогнозира световните цветови тенденции и задава хроматичния дух на времето. Цветът на годината се избира след анализ на тенденциите във всички аспекти на обществото – от изкуството и модата до социалните медии и политиката.

За знамената пред Националния дворец на културата художникът Анри Сала е избрал да използва Цветовете на годината на Пантон, които в хронологичен ред представят предизвикателното време от началото на пандемията през 2019 до днешната 2022 година. Знамената са окачени в рамките на проекта “Форми, изкуство в публична среда” на Фондация МУСИЗ.

Петте годишни цвята (за 2021 г. има не един, а два цвята на годината) са разположени вертикално един до друг. Цветовите сегменти не са ограничени в рамките на всеки флаг, а преливат от един флаг в друг, за да създадат впечатлението, че епохата, която символизират, протича през самите флагове.

Докато знамената се веят, част от цветовете се появяват, а други изчезват, като метафора за отрязъците от време, когато епидемичните вълни и последвалите ги локдауни ни принуждаваха да сложим живота си на пауза.

Заглавието Very Ultimate Illuminating Classic Living е съставено от първите думи на цветовете на годината за 2019-2022. Полученото натрупване на суперлативи показва как оптимизмът се превръща в маркетингова стратегия и контрастира с реалността, която всички ние преживяваме.

Цветовете на всяка от четирите години на пандемията, както са описани от Института за цветовете Пантон, са:

Very Peri (2022 г.) (Лавандулово) Безгрижна увереност и дръзко любопитство, които съживяват творческия ни дух. Любопитният и интригуващ Very Peri ни помага да приемем този променен пейзаж от възможности, отваряйки ни за нов поглед, докато пренаписваме живота си. Събуждайки благодарност за някои от качествата, които синьото представлява, допълнено от нова перспектива, която резонира днес, Very Peri поставя бъдещето пред нас в нова светлина. 

Ultimate Gray и Illuminating (2021 г.) (Сиво и жълто) Два независими цвята, които подчертават как различни елементи се обединяват, за да се подкрепят взаимно, те най-добре изразяват настроението на 2021 година. Практичен и солиден, но в същото време топъл и оптимистичен, съюзът на Ultimate Gray + Illuminating е сила и позитивизъм. Това е история на цветовете, която събира дълбокото чувство на размисъл с обещанието за нещо слънчево и приятелско. 

Classic Blue (2020 г.). (Синьо) Вечен и траен син нюанс, Classic Blue е елегантен в своята простота. Наподобяващ небето в здрач, успокояващите качества на провокиращия мисълта цвят Classic Blue подчертават желанието ни за надеждна и стабилна основа, върху която да градим, докато прекрачваме прага на нова ера. 

Living Coral (2019 г.) (Коралово) Живият, но мек Living Coral ни обгръща с топлина и подкрепа, за да ни осигури комфорт и устойчивост в нашата непрекъснато променяща се среда. Общителен и духовит, завладяващият характер на Living Coral приветства и насърчава лекомислени действия. Символизирайки вродената ни нужда от оптимизъм и стремеж към радост, Living Coral въплъщава желанието ни за игриво изразяване. Living Coral излъчва желаните, познати и енергизиращи аспекти на цветовете, които се срещат в природата. В своето великолепно, но за съжаление по-трудно уловимо проявление под морската шир, този оживяващ и искрящ цвят хипнотизира окото и ума. Намирайки се в центъра на нашата естествено жива и пъстра екосистема, Living Coral напомня как кораловите рифове дават подслон на разнообразен калейдоскоп от цветове.

АНРИ САЛА е роден през 1974 г. в Тирана, Албания, живее и работи в Берлин. Анри Сала става световноизвестен с ранните си видео произведения, които изваждат на показ отворените рани на историята чрез лични разкази и преживявания (Intervista – Finding the Words, 1998; Nocturnes, 1999; Damni i Colori, 2000; Time After Time, 2003). Оттогава той работи с най-разнообразни изразни средства, като видео, фотография, инсталация, рисунки и скулптури. Работата му изследва границите между образ и звук, за да създаде времеви произведения от внимателно сглобени моменти, които се наслагват един върху друг.

В проекта досега са участвали: Правдолюб Иванов, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Желатин, Клер Фонтен.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0