ЛЮБОПИТНОТО

Учени откриха шести основен вкус

3.2kviews

Повечето хора знаят още от училище, че има пет основни вкуса: сладък, солен, кисел, горчив и умами. Но е време да се пренапишат учебниците, тъй като учени от Университета на Южна Калифорния са открили нов вкус, съобщава „Дейли мейл“.

Те твърдят, че езикът реагира на амониевия хлорид по такъв начин, че той трябва да се счита за шести основен вкус. Амониевият хлорид – или нишадър – не се използва широко по света, но намира приложение в медицината при лечение на ангина, бронхит, болно гърло, синузит и астма. В кулинарията се добавя най-вече в бонбоните със сладък корен.

От десетилетия учените знаят, че езикът реагира силно на амониев хлорид. Досега обаче механизмът, който стои зад тази реакция, оставаше неясен. Известно е, че белтък, наречен OTOP1, е отговорен за откриването на кисели вкусове и екипът се поинтересувал дали амониевият хлорид също може да задейства OTOP1.

За да проверят това, те въвели съответния OTOP1 ген в лабораторно отгледани човешки клетки, така че клетките да произвеждат протеина OTOP1. След това те изложили тези клетки на въздействието на киселина или амониев хлорид и измерили реакциите им.

Като се има предвид, че амониевият хлорид не се среща естествено в много храни, изследователите си задават въпроса какво е предимството да го усещаш на вкус. Професор Лиман предполага, че способността да усещаме вкуса на амониевия хлорид може да е еволюирала, за да ни помогне да избегнем консумацията на вредни вещества, които имат висока концентрация на амоняк.

Изследователите предупреждават, че това е много ранно изследване, но се надяват, че техните открития ще насърчат по-нататъшни проучвания.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0