Водосвет по повод пускането на новия участък от софийското метро ще бъде отслужен утре, 24 април, от 10.00 ч., на метростанция „Мизия/Нов български университет“, която се намира в ж.к. „Овча купел“ на ул. „Монтевидео“.

Новият участък е с дължина 4 км от ж.к. „Красно село“ през ж.к. „Овча купел“ до Околовръстен път при кв. „Горна баня“ и има общо четири метростанции – „Овча купел“, „Мизия/Нов български университет“, „Овча купел 2“ и „Горна баня“.

С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

Веднага след церемонията, от 12.00 ч., столичани и гостите на града, ще могат да се возят по традиция безплатно в новия участък в рамките на утрешния ден.

С новите четири станции, метрото ще превозва първоначално още около 25-30 000 пътника, а прогнозно в перспектива тяхната бройка ще нарасне на 45 000 пътници дневно. Далекоперспективната прогноза за пътникопотока в двата участъка с 12 станции е общо 105 хил. пътници, а на цялото метро почти 500 хил. дневно.

С разширението на метрото в „Овча купел“ над 60 000 жители на кварталите „Овча купел“ 1 и 2 и долната част на „Горна баня“, заедно с пристигащите от Перник и Радомир, до 12 минути ще могат да стигат до централната градска част.

Първата голяма придобивка от подземната железница е, че покрай изграждането й бе изцяло обновена за 4,8 млн. лева основната пътна артерия в квартала – бул. „Президент Линкълн“.

В края на април, заедно с пускането в експлоатация на четирите нови станции, ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с „Горна баня“. Паркингът се намира между бъдещото локално платно от разширението на Околовръстния път и бул. „Президент Линкълн“.

Той е на три нива, свързани помежду си. Освен буферните паркинги до МС „Горна баня“ и по ул. „Централна“ бе изграден и трети до МС „Мизия/НБУ“ на ул. „Монтевидео“. Заедно с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700.

При последната станция на третата линия в кв. „Горна баня“ бе изградена връзка с националната жп мрежа и жп спирка. По този начин се създадоха условия за удобна връзка на метрото с автомобилния и железопътен транспорт, а чрез Линия 1 и 2 с въздушния, което ще доведе до още по-ефективното развитие на интермодалността при превоза на пътници.

На интермодалното съоръжение ще спират композициите, които се движат по направлението София-Перник-Радомир, информират от Столичната община.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *