Турция има за цел да завърши проекта „Канал Истанбул“ за шест години на цена от около 15 милиарда долара, заяви в събота президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в изказването си на церемонията за началото на изграждането му и подчерта, че правителството отваря нова страница в историята на Турската република.

„Ние разглеждаме „Канал Истанбул“ като проект за спасяване на бъдещето на Истанбул“, каза президентът. Той отбеляза, че средно 45 000 кораба минават през Босфора годишно, докато броят им е бил около 3000 през 1931 година.

„Прогнозите показват, че този брой ще достигне 78 000 през 2050 г. … Преминаването на всеки голям кораб представлява опасност за града. В Босфора има интензивен трафик на кораби от всички класове и мощности, както в посока Север-Юг, така и Изток-Запад ”, каза той.

В четвъртък министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу заяви, че ролята на Турция в глобалния морски транспорт ще бъде засилена с проекта „Канал Истанбул“.

„В Босфора има навигационни затруднения поради резки завои, силни течения и градски морски трафик, който превозва ежедневно 500 000 пътници. Миналата седмица двама рибари загубиха живота си, когато товарен кораб се сблъска с риболовната им лодка в Босфора. Предотвратяването на подобни аварии и защитата на Истанбул от всички бедствия показват защо е необходим проектът „Канал Истанбул“, каза той.

Прокламиртан от президента Ердоган и представен през 2011 г., „Канал Истанбул“ е един от най-стратегическите мегапроекти в Турция, предназначен да ограничи нарастващия риск от кораби, превозващи опасни товари през Босфора, особено петролни танкери.

Дългият 45 километра канал, който ще бъде изграден през коридора Кючюкчекмедже-Сазлъдере-Дурусу в Истанбул, ще свързва Черно море на север от Истанбул с Мраморно море на юг. Той ще има капацитет от 160 кораба на ден и се очаква да създаде значителна икономическа полза чрез намаляване на времето и разходите за транзит, като същевременно осигури възвръщаемост чрез събиране на такси за преминаване.

Критиците обаче посочват възможните ефекти на проекта върху Мраморно море и самия град чрез въздействие върху водните ресурси и възможен бум на строителството покрай трасето на канала. В допълнение, огромните разходи по проекта също са спорна точка за критиците, които твърдят, че такива средства могат да бъдат насочени към различни други приоритетни въпроси, включително спешно обновяване на сградния фонд в очакване на голямо земетресение, което може да удари града.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *