Днешният празник Сирни Заговезни е свързан с началото на Великия пост, който предшества Великден. За него разказва етнографът от видинския Регионален исторически музей Десислава Божидарова.

Това е последния ден, в който се ядат млечни продукти и яйца. В много видински села доскоро се е спазвала традицията на кръстопът да се пали голям огън, който се прескача за здраве, каза Десислава Божидарова. После около огъня се играят хора и се пеят песни.

На Сирница се приготвя една голяма баница, власите от нашия край я наричат плачинта, това е тесто с плънка от яйца и сирене. Част от празника вечерта е и т.нар. хамкане.

Във Видинския регион хамкането не е правено с халва, или ако е имало то е било рядко. Хамкането с бялата халва е един малко по-късен ритуал, уточнява Божидарова. Във Видинско обичаят повелява да се хамка с яйце. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година, допълва етнографът.

На Сирни заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година, затова празникът се нарича и Прошка. Според традицията обаче, по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството. Празничната трапеза е богата на млечни продукти, яйца и риба. Приготвят се също баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки, разказва Десислава Божидарова.

В навечерието на Сирни Заговезни, с благословението на Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, театралната група към Неделното училище при храм „Св. Николай Чудотворец“ във Видин, изнесе представление по евангелската притча за Милостивия господар и неблагодарния длъжник , допълни Божидарова.

Децата разказаха, пред своите родители и гости, за Сирни заговезни и припомниха, че след тази неделя започва Великият пост – период на пост и молитва, в който вярващите пренасят чист дар от вяра и любов за Пасха, като преди това взаимно се опрощават.

Тази година Великият пост започва от 15 март и продължава до Възкресение Христово – Пасха, 2 май.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *