С ново улично осветление вече са седем габровски квартала – „Трендафил“ 1, „Трендафил 2“, „Тончевци“, „Златари“, „Русевци“, „Голо бърдо“ и „Стефановци“.

След подмяната на осветителните тела ще бъдат монтирани и нови табла за управление. Обновяването на уличното осветление в града започна през май и ще продължи повече от година, съобщи Десислава Сутева от общината.

Дейностите по модернизацията ще бъдат съпътствани със серия от временни неудобства, причинени от липса на улично осветление в различни райони на града, обясниха от общината. В отделни райони на града има технически проблеми с кабелната мрежа, които се отстраняват едновременно с обновяването и това създава впечатление за частична подмяна на осветлението или за неработещо ново осветление.

Допълнително и поетапно ще се извършва подмяна и полагане на нови кабелни захранвания в участъците с амортизирана подземна кабелна мрежа. От общината припомниха, че модернизацията на уличното осветление включва подмяна на съществуващите осветителни тела и изграждане на система за енергиен мениджмънт, която ще извършва управление, мониторинг и контрол на уличното осветление.

В края на април беше дадено официалното начало на дейностите по модернизирането на уличното осветление в Габрово. Според договора, подписан от кмета Таня Христова през декември 2020 година, уличното осветление в града ще бъде изцяло подновено с енергийно ефективно, а управлението му ще се осъществява от интелигентен софтуер. Изпълнител на дейностите по договора с общината е ДЗЗД „Енерджи Ефект Енерпром“.

Инвестицията включва подмяна на уличните и парковите натриеви осветители с нови енергийно ефективни осветителни тела, изграждане на нова интелигентна система за контрол, наблюдение и управление на уличното и парковото осветление, както и поддържане на системата.

Проектът предвижда гарантираната годишна икономия на енергия от уличното осветление, при оптимално потребление, да е 1 705 670 киловатчаса.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *