Над 100 деца от Русе ще имат възможност да се запознаят с робота Марти. Той е уникален по рода си, интелигентен и създаден да помогне на най-малките да изучават кодирането по лесен и забавен начин. Роботът разполага с интерактивни сензори, които определят неговата позиция, наклон, близост и сила. Има и вграден високоговорител.

Марти може да говори и да възпроизвежда звуци, да усеща, и дори да се ръкува. Гъвкавият дизайн му позволява да ходи, танцува, да се обръща и да рита. За да извършва всички тези действия, той може да бъде програмиран със Scratch, Python или Javascript. 

Благодарение на пет робота от този вид, в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде направена открита иновативна експериментална площадка, където децата ще могат да сглобят свой робот, работейки заедно.

След това учениците ще преминат през обективно изучаване на програмата за детско програмиране Scratch, а чрез Scratch софтуера ще накарат робота да оживее. Така децата могат да програмират свои собствени интерактивни истории, игри и анимации, както и да споделят създаденото в общността на Scratch. Това ще насърчи ученето чрез игра, интереса към роботиката и креативността, подпомагайки бъдещия детски избор на професия и кариерно развитие. 

Преди да бъде изготвен проектът, екипът на Сдружение „В света на иновациите“ е провел анкета между 27 учители по информатика и математика от няколко училища в Русе. Целта е да се проучи как се възприема роботиката като предмет за изучаване и как би повлияла на потенциала на децата и на самото училище.

Установено е, че интересът на децата към роботиката е голям, но училищата, които имат възможност да провеждат такива занимания, са твърде малко. Затова част от проекта е и изработването на видео уроци, които ще бъдат качени в интерактивна онлайн платформа. Те ще бъдат достъпни за всички деца и учители, които нямат възможност да участват пряко в обученията.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *