Миналата година е била най-топлата в Европа, откакто се водят наблюдения, съобщи Ройтерс по данни на европейската спътникова система „Коперник“. Средната годишна температура в Европа през 2020 г. е с поне 0,4 градуса над следващите пет най-топли години, всичките през миналото десетилетие.

„Температурите се повишават през всички сезони в Европа“, каза Фрея Вамборг, старши учен от програмата „Коперник“. Температурата през зимата е най-топлата, откакто се води статистика – с 3,4 градуса над типичните средни стойности за Европа за периода 1981-2020. Времето варира най-много през този сезон, затова екстремните температури обикновено се проявяват през него.

Есента на 2020 г. също е най-топлата, но летните горещини не са били толкова интензивни или продължителни, колкото през предишни години с някои изключения в Скандинавия и Франция. В Арктика обаче годината е „зрелищна“, по думите на Вамборг.

В Сибир пожарите са рекордни през лятото, като ги влошават високите температури и по-малката от средната снежна покривка. Средната температура в Арктически Сибир миналата година подобрява рекордите с 4,3 градуса Целзий над средното за 1981 – 2020 г.

В света по данни на програмата „Коперник“ 2020 г. е една от най-топлите. Те потвърждават информацията на Световната метеорологична организация. Концентрацията на парниковите газове в атмосферата тази година достига рекордни стойности за периода след 2003 г. и продължават да се увеличава, показват също данни от спътниковата програма „Коперник“. Концентрацията на въглероден двуокис от 2010 г. се е увеличила с 0,6%, а на метан – почти с 0,4%.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *