МАРШРУТИ

Рекордни приходи от туризъм в Гърция

143views

Широкоочакваните рекордни приходи от туризъм засега изглежда се потвърждават от значителните разходи за едно пътуване от страна на пристигащите чужденци, както и от нетния брой на пристигащите, които надхвърлят тези от рекордната 2019 г., преди избухването на пандемията от Ковид.

Приходите от туристически пътувания на чуждестранни туристи през тази благодатна година достигнаха 18,2 млрд. евро. Държавните служители, както и професионалистите в сектора, се надяват, че те могат да достигнат почти 20 млрд. евро.

Тази оценка се основава на няколко факта. Разходите на един пътуващ за едно пътуване са с около 9 % по-високи. Освен това през юни пристиганията на 14-те най-големи регионални летища в Гърция са били с 4,6% повече, отколкото през юни 2019 г. Въпреки че данните от юли все още се обработват, изглежда, че пристиганията са били с почти 10% по-високи, отколкото през 2019 г.

През август също се наблюдават безпрецедентни нива на пристигания, а резервациите за септември са силни. Но нарастването на разходите и резервациите изглежда е съсредоточено в 4- и 5-звездни хотели и курорти, както и в краткосрочните наеми; по-ниско оценените хотели и други обекти изглежда не споделят тази печалба.

Професионалистите и анализаторите в сектора обясняват, че това е резултат от структурна промяна в качеството на международните пристигания, която е била очевидна още преди пандемията. Това създава условия хотелиерите да повишат таксите си, тъй като сега работят с клиенти с по-високи доходи. А повишаването на таксите е и разумният вариант, тъй като разходите са нараснали значително в новия инфлационен климат.

В същото време пътуващите с по-скромни средства, сред които и много гърци, търсят по-конкурентни цени в по-слабо развитите дестинации.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0