През изминалото денонощие са регистрирани 14 относително силни слънчеви изригвания. Едно от тях принадлежи към класа на максимална мощност – X, а генерираното от него плазмено изхвърляне е насочено към Земята.

Според изследователите тези изригвания са станали в четвъртък в една и съща област на повърхността на Слънцето, която сега е насочена точно към Земята. Заради възникналите в резултат на това изхвърляния на коронална материя в събота ще започне мощна геомагнитна буря. Тя ще продължи около 1,5-2 дни.

Експертите смятат, че това събитие ще се превърне в най-големия природен феномен по рода си през последните няколко години. Това може да причини сериозни неизправности в сателитните навигационни и радиокомуникационни системи, а също така може да причини повреди в енергийната система и фалшиви сработвания на защитните системи.

Засега учените не могат да кажат дали същата област ще бъде източник на други мощни огнища през следващите дни и седмици. Според тях самият факт на появата на такова мощно изригване е голяма изненада за астрономите, тъй като звездата вече е близо до минимума си на активност. През последните четири години вчерашното събитие е едва второто огнище от клас Х, регистрирано със сателитни прибори.