РЕГИОНИТЕ

Първите пилоти за системата за спешна медицинска помощ по въздух HEMS заминават на обучение в Италия

9.8kviews

Първите шест пилоти за системата за спешна медицинска помощ по въздух HEMS заминават днес на обучение в Италия. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който се срещна с тях преди отпътуването им.

Гвоздейков подчерта, че изграждането на отделните компоненти на системата върви по график и още през януари 2024 г. пилотите ще се качат на първия хеликоптер, който вече ще е в България.

„Хеликоптерът вече има сериен номер, което означава, че е на фаза изпитания и ще бъде готов до 15 декември“, обясни Гвоздейков.

Той допълни, че в момента болниците работят по лицензиране на хеликоптерни площадки, като е улеснен режимът за получаване на съответното разрешително.

„Всички терени, необходими за изграждането на шестте оперативни бази вече са прехвърлени към Министерството на здравеопазването и това дава възможност да стартира изграждането на базите“, заяви министър Гвоздейков.

Българските пилоти, които днес заминават за Италия, ще се обучават на същия тип хеликоптер, като тези, които ще бъдат доставени у нас.

До няколко дни към базата на „Леонардо“ в италианския град Сесто Календе ще отпътуват и първите трима инженери, които ще отговарят за поддръжката на летателните средства.

Предстои в следващите няколко месеца цялостно обучение да преминат всички 36 пилоти и 14 инженери, които ще са част от екипите за спешна медицинска помощ по въздух у нас.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0