Тази неделя, на Сирни Заговезни, репортерът Ева Костова и операторът Андрей Стоилов представят историята на една от най-мрачните и малко известни трагедии в България – бедствието в Згориград. Преди 55 години кална маса от разкъсаната стена на хвостохранилище край врачанското село помита жилищни сгради, електрически стълбове, пътища. Има десетки жертви и много изчезнали. В деня на Прошка екипът на NOVA търси отговор на въпроса дошло ли е време за прошка?

Трагедията се случва на 1 май през 1966 г., в 11.20 ч., във Врачанския Балкан. В Държавния архив четем как над 400 хиляди кубични метра хвост се откъсват от стената. Със скорост от 50 километра в час, метални отпадъци, скални отломки и тиня, се понасят по поречието на река Лева. В 11.45 Згориград е вече залят. Стихията достига югозападните квартали на Враца и централния площад. По протежение на 6 километра, помита 153 жилищни сгради, унищожава пътищата, електрическата мрежа и водоизточника на града. Това, което смразява кръвта обаче е списъкът на жертвите и безследно изчезналите. 

Според статистиката, черната равносметка след трагичното събитие е 96 загинали и 25 души в неизвестност. Бедствието обаче остава един от инцидентите, за които се е говорило и се знае най-малко. Половин век след трагедията малка част от хората, които се изкачват към живописния водопад над Згориград, знаят за разигралата се трагедия. В засегнатото село и до днес споменът за опустошението, което променя съдбата на поколения, е все така ярък. Стихията през погледа на свидетели и оцелели, гледайте тази неделя в „Темата на NOVA.

Не пропускайте “Прошка” на 14 март, веднага след централната емисия новини.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *